Wado kai er navnet på en av organisasjonene som trener wado ryu karate. Organisasjonens fulle navn er Japan Karate Federation Wado kai (JFK). Hovedinstruktørene i JKF er Toru Arakawa, Mizuho Ashiara og Katsumi Hakoishi. I England er den øverste instruktøren Kuniaki Sakagami, med 8. dan. Sakagami har instruert der siden 1970.

Det finnes flere grupper som også trener wado ryu, for eksempel Tatsuo Suzukis WIKF og Jiro Ohtsukas Wado Ryu Renmei. Alle grupppene har det samme, grunnleggende pensum, men vektlegger ulike aspekter ved treningen.

Hironori OhtsukaWado ryu karate ble grunnlagt av Hironori Ohtsuka (1892 - 1982). Han trente tradisjonelle japanske kampkunster før han startet med karate. Han var høyt gradert i Shindo yoshin ryu jujutsu og trente også Yoshin ko ryu jujutsu. Han hadde også en god forståelse for de gamle japanske kampsystemene før han startet å trene karate.

Hironori Ohtsukas instruktør i karate var Gichin Funakoshi. Han trente også med Kenwa Mabuni, en ekspert på kata, og Choki Motobu, en spesialist på kumiteteknikker og en pioner i sin tid.

Ohtsuka brakte sammen ferdighetene han lærte fra disse instruktørene og blandet inn prinsipper og teknikker fra sin jujutsi-trening. Rundt omkring 1934 grunnla han sin gruppe kalt Dai Nippon Shinko Kai, og i 1938 omdøpte han den til Dai Nippon Karate-do Shinbukai. Rundt 1939/1940 holdt han og hans elever en oppvisning i den 44. Butokusai (kampkunstfestival), hvor han registrerte stilarten sin under navnet Wado ryu. Siden da har navnet Wado ryu blitt brukt, og med 1934 som året for grunnleggelsen.

Wado ryu ble etablert i det japanske universitetssystemet, og dette hjalp til med å øke populariteten for stilarten i hele Japan. Innen 50-tallet hadde Ohtsuka sensei en sterk base av dyktige elever og instruktører, hvor av mange fortsatt er aktive med promotering av Wado ryu karate den dag i dag.

Tre av disse intstruktørene - T. Suzuki, T. Arakawa og H. Takashima foretok en turne i Europa og Amerika i 1964, og holdt totalt 49 oppvisninger over en periode på to måneder. T. Suzuki ble invitert tilbake til England for å instruere, noe han gjorde i 1965 og han har blitt der siden. Suzuki sensei brakte over flere instruktører til å hjelpe ham med å etablere Wado i England og Europa, blant andre japanske mestere Fuji og Maeda og de nå Englandbaserte instruktørene M. Shiomitsu, F. Sugasawa og K. Sakagami.

Wado kai karate karakteriseres av raske angrepsteknikker, ofte som samtidige kontringer mot motstanderens angrep. Dette oppnås gjennom fotarbeid og kroppsforflytninger for å "skli" inn i et angrep og dermed bruke motstanderens kroppsvekt og bevegelsesenergi til maksimal fordel, isteden for å basere seg på ren styrke alene.

Å trene wado kai karate

Treningen dekker følgende aspekter:

Generell fysisk trening
- Et viktig aspekt av karate er fysisk form. Moderne stretching og kondisjonstrening er inkludert som en del av den daglige treningen, men i stedet for å gjøre dette i kjedelige helsestudioer er treningen tilpasset for å hjelpe elevene til å bedre sine ferdigheter i karate.

Kihon (grunnteknikker)
- Hvordan stå og bevege seg
- Hvordan knyte hånden, blokkere, sparke og slå
- Kombinasjonsteknikker

Kata (mønster)
- En sekvens av teknikker i et fastsatt bevegelsesmønster.

Kumite (sparring med partner)
- Ippon kumite: Innøvde grunnteknikker hvor utøverne i par lærer å forsvare seg og angripe.
- Kihon gumite: Spesielt for wado. Består av ti par teknikker, og lærer utøverne avstand, timing, unnvikelse, ubalansering og mye mer.
- Ura Te: En videreutvikling av kihon gumite, med mer fokus på slag mot nervepunkter, leddlåser, kast og kontrollering og ubalansering av motstanderen.
- Tanto dori: Forsvar mot knivangrep. Kommer fra gammel jujutsu.
- Idori: Også fra gammel jujutsi. Dette er teknikker som er unike for Japan, og består av angrep- og forsvarsteknikker med forsvarer i sittende utgangsstilling.
- Jiyu kumite: Fri sparring mellom to partnere i kontrollerte former.